OK-mærket

Det gode arbejdsliv
med den rigtige løn

Får jeg ikke automatisk den rigtige løn?

Svar:

Du kan ikke være sikker på, at du får den rigtige løn. Du kan blive snydt for tillæg, overarbejdsbetaling, feriepenge og pension. Oftest er der tale om fejl. Din fagforening har forhandlet din overenskomst - derfor ved de også, om du får den rigtige løn.

Hvordan ved jeg, om jeg får den rigtige løn?

Svar:

Først skal du være i en rigtig fagforening med overenskomst. De kender din løn, fordi de har forhandlet overenskomsten. Når du er medlem, kan du kontakte din fagforening og få tjekket din løn. Vi kalder det LønTjek.

Får jeg ballade, hvis jeg tjekker min løn?

Svar:

Nej. Det er din arbejdsgivers ansvar, at du får den løn, der er aftalt. Det er din chef helt med på. Du er derfor i din gode ret til selv at tjekke din løn eller få din fagforening til det.

Sker der tit fejl i løn?

Svar:

Hver anden har oplevet fejl på deres lønseddel. Så ja, det sker. Det kan skyldes, at der ikke er styr på din arbejdstid, tillæg eller andre ting, der er aftalt i overenskomsten. Så tjek altid om din løn er OK.

Louise

Louises løntjek gav 94.000 kr.

Louise Tingvold Jensen er én af dem, der pludselig blev opmærksom på, at der var noget, der ikke passede på hendes lønseddel.

Ved at sammenligne med en kammerats lønseddel blev Louise opmærksom på, at der var noget helt galt: Kammeraten fik næsten 20 kr. mere i timen end hende.

Hun kontaktede sin fagforening, som overtog sagen derfra i samarbejde med Louises tillidsrepræsentant.

De har heldigvis taget det megafint. De var godt klar over, det var deres fejl og ikke min.

Det viste sig, at Louise fra start var blevet indplaceret på et forkert løntrin.

Hele processen med udregninger og dialog med virksomheden tog en måneds tid eller to, og den endte med, at Louise fik 94.000 kr. ekstra fra firmaet inklusiv pension og feriepenge.

Det var fedt, det ikke var mig og min chef, der havde dialogen – men min tillidsrepræsentant og fagforening.

Louise Tingvold Jensen

5 tips når du tjekker din løn

Passer timetallet eller månedslønnen?

Er du timelønnet, er det naturligvis helt afgørende, at du får løn for det rette antal timer. Tjek derfor altid, om timetallet på lønsedlen passer med det antal timer, du har arbejdet. Og husk at tjekke, at timelønnen er den rigtige, især hvis du for nylig er steget i løn.

Er du månedslønnet, er det simplere. Så skal du bare sikre dig, at der står det rigtige beløb. Det er til gengæld meget vigtigt, da månedslønnen afgør meget andet på lønsedlen så som pension, feriepenge, etc.

Får du de rigtige tillæg?

Mange arbejdspladser har tillæg for eksempelvis arbejde i weekenden, om aftenen og på helligdage. Det er en rigtig god idé at skrive ned, hvor meget du har arbejdet på tidspunkter, der medfører tillæg og kontrollere det på lønsedlen.

Du kan også have ret til tillæg for særlige kompetencer, anciennitet eller gener så som at være på flydende tid eller andet.

Får du den rigtige pension?

Din overenskomst fastslår, hvor stor en procentdel af din løn, arbejdsgiveren skal indbetale hver måned. Husk at holde øje med, at det korrekte beløb bliver indbetalt.

Får du nok ferie?

Ifølge ferieloven skal en fastansat optjene 2,08 feriedage per måned. De fleste arbejdspladser har derudover en 6. ferieuge i overenskomsten. Kontrollér din lønseddel for, at den korrekte mængde ferie bliver lagt til hver måned.

Passer beløbene på årsbasis?

Langt de fleste lønsedler vil have en samlet oversigt over, hvad du har optjent i både løn og pension i løbet af året. For timelønnede står der også indbetalte feriepenge og søn- og helligdagsbetaling. Det kan være en god idé at tjekke, at de tal hver måned stiger med den rette mængde.

Det gode arbejdsliv med den rigtige fagforening

Dit arbejdsliv er fuld af udfordringer og muligheder. Med den rigtige fagforening kan du bedre skabe dig et godt arbejdsliv, hvor du trives og udvikler dig. For de forhandler din overenskomst og kender dit fag. De sørger for, at du får en ordentlig løn og har gode arbejdsvilkår. De har styr på barsel, ferie, pension og efteruddannelse. Og kan hjælpe dig videre i din karriere.