OK-mærket

Det gode arbejdsliv
med opsparing til pension

Sparer jeg op til pension, når jeg er med i en fagforening?

Svar:

Hvis du arbejder på overenskomst, er du sikret en pensionsordning, som din arbejdsgiver betaler ind til hver måned.

Hvad kan jeg se frem til?

Svar:

Du kan se frem til en alderdom med penge på pensionskontoen. Ordningen indeholder også en forsikring, så du og din familie er sikret en pension, hvis du mister arbejdsevnen.

Sparer jeg helt automatisk op til pension?

Svar:

Ja, hvis du arbejder på overenskomst, som fagforeningen har sikret, sparer du helt automatisk op til pension over din løn. Du behøver ikke tænke på pension, men du kan selvfølgelig altid spare ekstra op selv, hvis du kan og vil.

Koster pension mig ekstra?

Svar:

Din pension bliver automatisk opsparet som en del af din løn. Du betaler den mindste del. Din arbejdsgiver betaler den største del. Det er en god aftale og er aftalt i overenskomsten.

5 hurtige om pension

Skal du interessere dig for pension som ung?

Er du ansat på overenskomst, sparer du helt automatisk op til pension hver måned. På din lønseddel kan du se, at du sparer op til atp-pension. Og om du sparer du op til arbejdsmarkedspension. Ellers skal du måske selv begynde at spare lidt op.

Hvad er en arbejdsmarkedspension?

Den pension, der knytter sig til dit ansættelsesforhold, kaldes en arbejdsmarkedspension og er sikret via den overenskomst, som din fagforening har forhandlet. Når du går på pension, vil denne formentlig udgøre en væsentlig del af din indtægt.

Hvad er ATP-pension?

ATP står for arbejdsmarkedets tillægspension. Arbejder du fuldtid betaler du 99 kroner om måneden. Din arbejdsgiver betaler det dobbelte. Det lyder ikke af meget, men over tid bliver til alligevel til noget.

Får alle folkepension?

Alle danskere er berettiget til folkepension. Folkepension er en god bund, men det er godt at have en arbejdsmarkedspension via overenskomsten, som du og din arbejdsgiver betaler ind til hver måned over lønnen.

Hvad er private pensioner?

Med folkepension, atp-pension og arbejdsmarkedspension er du dækket godt ind. Private pensioner er ekstra og har ikke noget med dit job at gøre. Dem skal du tale med din bank om og selv indbetale til.

Det gode arbejdsliv med den rigtige fagforening

Dit arbejdsliv er fuld af udfordringer og muligheder. Med den rigtige fagforening kan du bedre skabe dig et godt arbejdsliv, hvor du trives og udvikler dig. For de forhandler din overenskomst og kender dit fag. De sørger for, at du får en ordentlig løn og har gode arbejdsvilkår. De har styr på barsel, ferie, pension og efteruddannelse. Og kan hjælpe dig videre i din karriere.